Schoolgids 2025-2026
Een kleine school voor grote dromenDe Nassauschool, waar je mag zijn wie je bent, met je eigen talent. We willen dat alle kinderen het beste uit zichzelf halen. We stimuleren kinderen hun talenten te ontdekken en om deze optimaal in te zetten.
Wij zijn ervan overtuigd dat door enthousiasme, waardering en aandacht de kinderen, het team en de ouders groeien. Kinderen en ouders moeten zich welkom en gewaardeerd voelen.
Bij ons groeien de kinderen op met aandacht voor elkaar en wederzijds respect.
Respect hebben voor elkaar speelt hierin een belangrijke rol. De Nassauschool is een christelijke school met aandacht voor andere geloofsovertuigingen. Wij willen van elkaar leren en waarderen elkaar. Wij zijn een vreedzame school, hierin speelt positiviteit een belangrijke rol.
In onze school zien wij de kinderen en staat het kind centraal. We weten wat de kinderen kunnen en waar zij zich nog in kunnen ontwikkelen. Wij leren kinderen te kijken naar zichzelf en verantwoordelijkheid te nemen.
Pedagogische uitgangspunten
Onze school is een christelijke basisschool. Wij willen het onderwijs op onze school vorm en inhoud geven vanuit onze christelijke identiteit. Op de Nassau gaan we hierover het gesprek aan met kinderen, zingen we liedjes en vieren we de christelijke feesten. Van belang is dat we een school zijn waar kinderen, ouders en leerkrachten respectvol met elkaar omgaan en iedereen zich veilig en geborgen voelt.
Onze school wordt bezocht door kinderen met verschillende achtergronden. Dit maakt onze school tot een boeiende gemeenschap, waarin we met elkaar leven met respect voor verschillende meningen en overtuigingen. We streven ernaar dat kinderen zich gewaardeerd voelen zoals zij zijn. Verschillen in uiterlijk, kwaliteiten, interesses en persoonlijkheid maken een mens uniek en waardevol. We verwachten dat alle kinderen op onze school meedoen met de invulling die wij aan onze identiteit geven.
Speerpunten schooljaar 2023-2027
Elke school heeft een schoolplan. Dit is een plan waarin voor vier jaar wordt beschreven aan welke doelen er gewerkt gaat worden. Deze doelen staan in het schoolplan 2023-2027 beschreven.
Het schoolplan is op te vragen bij directie.
Komende jaren werken we aan:
-
Unesco/Burgerschap, wij formuleren een schoolspecifieke visie die vanuit het team wordt gedragen. Wij onderzoeken hoe wij de pijlers kunnen integreren in ons brede onderwijsaanbod.
-
Basisvaardigheden (taal), wij ontwikkelen een doorgaande lijn waarin begrijpend lezen, wereldoriëntatie en woordenschat integreren. Er wordt een visie opgesteld voor woordenschat en er zal een kwaliteitskaart opgesteld worden.
-
Aanbod verrijkers van kleuter tot groep 8. Er wordt een visie opgesteld voor de verrijkers en werken deze visie uit tot een doorgaande lijn.
-
EDI-model uitbreiden naar alle vakgebieden, we vergroten ons didactisch handelen middels het EDI-model bij de vakgebieden taal, spelling, begrijpend lezen en wereldoriëntatie.
-
Visie en missie
Leer mij zelfbewust te leven in verbondenheid met anderen. Leer mij mijn talenten en mogelijkheden te ontdekken en ontwikkelen, zodat ik mijn plek in kan nemen in de wereld en kan bijdragen aan een goede toekomst voor iedereen.
Ons onderwijs: We bieden kwalitatief goed onderwijs dat gericht is op de brede ontwikkeling en de nieuwsgierigheid van kinderen stimuleert.
Ons onderwijs is ontwikkelingsgericht. We bieden kwalitatief hoogwaardig onderwijs met als doel dat onze leerlingen zich optimaal ontwikkelen binnen hun mogelijkheden. Daarbij richten we ons op de brede ontwikkeling: cognitief, creatief, sociaal-emotioneel en lichamelijk. We dagen kinderen uit, zodat ons onderwijs blijft boeien en passend is bij hun talenten. We omarmen verschillen, stemmen af op de vraag van het kind en bieden waar nodig en mogelijk maatwerk. Ouders zijn partners en we bieden ze ruimte om betrokken te zijn bij de ontwikkeling van hun kind. Samen zijn we verantwoordelijk voor het veilig opgroeien van kinderen.
We geven onderwijs dat kinderen voorbereidt op hun plek als wereldburger.
We geloven in onderwijs dat kinderen voorbereidt op het innemen van hun plek in deze wereld. We realiseren ons dat we deel uitmaken van een groter geheel en helpen kinderen zelfbewust hun plek in te nemen als wereldburger. We brengen kinderen in aanraking met andere culturen en leren ze oog te hebben voor kinderen wereldwijd. We leven voor en laten zien hoe ze kunnen bijdragen aan een leefbare en toekomstbestendige wereld. We stimuleren kinderen in de ontwikkeling van hun kijk op het leven en leren hen daarin nieuwsgierig te zijn. Dit doen we op een open manier. Ons onderwijs richt zich naast het overdragen van kennis en vaardigheden op het leren samenleven en leren zijn.
We geven onderwijs dat kinderen uitdaagt hun talenten te ontdekken en ontwikkelen.
We helpen kinderen zichzelf en hun talenten te ontdekken en stimuleren hen om die te ontwikkelen. Ons onderwijs is daarom veelkleurig en gericht op de brede ontwikkeling. Naast kennisoverdracht is er aandacht voor vakken die een beroep doen op andere vaardigheden, zoals creativiteit. Het is onze wens dat kinderen tijdens hun schooltijd ontdekken wie ze zijn en vol zelfvertrouwen in het leven leren staan. Elk kind krijgt daarom de kans zijn of haar talenten, die deel uitmaken van de unieke persoonlijkheid, te ontdekken.
We geven onderwijs dat kinderen leert omgaan met een veranderende wereld.
Ons onderwijs maakt kinderen vertrouwd met technologie en de digitale wereld in de wetenschap dat die onlosmakelijk onderdeel uitmaken van onze leefwereld. De wereld om ons heen verandert steeds sneller en we vinden het belangrijk om kinderen wegwijs te maken in de mogelijkheden die er zijn. We stimuleren dat ze opgroeien tot weerbare en zelfbewuste mensen. Waar mogelijk benutten we de mogelijkheden die ICT en technologie bieden om ons onderwijs nog beter te maken.
Onze identiteit: wij geven onderwijs vanuit de christelijke waarden met een open blik naar de wereld om ons heen.
We staan als scholen in de christelijke traditie. We willen bij kinderen het verlangen opwekken om te leven in verbondenheid met hun omgeving en anderen. We werken vanuit respect voor andere opvattingen en geven kinderen alle ruimte diversiteit te ontdekken. Samen met onze leerlingen zoeken we antwoorden op de vragen in ons leven. We putten hoop uit de verhalen van de bijbel en geloven in een betere toekomst. We weten ons geliefd en vinden het belangrijk om lief te hebben. We brengen kinderen in aanraking met normen en waarden en leren ze met respect om te gaan met anderen.
Onze organisatie: wij zijn trots op ons vak en geloven in de kracht van samen leren en ontwikkelen.
Onderwijs is onze gezamenlijke passie. We werken vanuit ons hart en zetten onze leerlingen centraal bij de keuzes die we maken. We voelen ons samen verantwoordelijk voor de kwaliteit en onze collega’s. We zijn nieuwsgierig naar kinderen en naar elkaar. We werken vanuit een gezamenlijk kader, waarbinnen ruimte is voor variatie en eigenheid. We stimuleren ontmoeting tussen scholen. We bieden ruimte om samen te leren en de dialoog te voeren over ons vak. We streven naar een open en professionele cultuur waarin we leren van en met elkaar en waarin ruimte is om feedback te geven en ontvangen. We blijven innoveren, zodat ons onderwijs duurzaam en toekomstbestendig blijft. Samen maken we ons onderwijs elke dag een stukje beter.
Waarden
Onze organisatie wordt gedreven vanuit waarden. Deze waarden staan voor wat wij belangrijk vinden in ons onderwijs en nastreven. Ze zeggen iets over hoe we ons onderwijs willen vormgeven, maar ook over de manier waarop we willen samenwerken. Waarden verbinden ons vak met ons hart. In ons onderwijs staan de waarden kwaliteit, ontwikkeling, aandacht, verbondenheid en rentmeesterschap centraal.
De waarden kwaliteit en ontwikkeling vormen de basis van de wijze waarop we leren met elkaar.
Kinderen verdienen het beste onderwijs in een veilige en fijne omgeving. Binnen Proceon gaan we altijd uit van kwaliteit en optimaal resultaat passend bij de talenten en persoonlijkheid van het kind. We zien kwaliteit breder dan alleen kennisontwikkeling en richten ons op de brede ontwikkeling van kinderen en medewerkers. In onze organisatie bereiden we leerlingen door goed onderwijs voor op hun plek in deze wereld. We zijn een lerende en onderzoekende organisatie en hebben vertrouwen in de persoonlijke kwaliteiten van ieder kind, iedere professional en elke ouder.
De waarden omzien naar elkaar en verbondenheid vormen de basis van waaruit we samen als Proceon een gemeenschap vormen.
Binnen Proceon werken we samen. Verbinding betekent voor ons dat we in relatie staan tot en samenwerken met anderen. We zijn geïnteresseerd in elkaar: leerlingen, medewerkers, ouders en met de buurt, de stad, de wijk, de samenleving. We maken ruimte om te praten over ons vak en onze gezamenlijke opdracht, in het besef dat ons onderwijs daar beter van wordt. Ieder heeft zijn eigen verantwoordelijkheid vanuit zijn of haar rol. Omzien naar elkaar betekent voor ons respect, bezieling en aandacht hebben voor elkaar. Door werkelijke aandacht kunnen we onze kinderen een liefdevolle leer-en leefomgeving bieden en vormen we een gemeenschap waarin we oog en zorg hebben voor elkaar. Samen zijn we Proceon, een fijne plek om te leren en werken.
De waarde rentmeesterschap maakt zichtbaar dat wij kinderen willen laten opgroeien tot wereldburgers.
Onderwijs staat in een lange traditie. We geven kennis, vaardigheden en ervaring door, zodat onze leerlingen goed toegerust de toekomst tegemoet gaan. We blijven innoveren zodat ons onderwijs en onze organisatie bij de tijd blijven. We hebben een plek in de tijd en een verantwoordelijkheid naar de toekomst. Daarom zorgen we goed voor de wereld. We willen de aarde goed doorgeven aan volgende generaties en ons samen verwonderen over hoe mooi de aarde is en wat zij ons biedt.
Organisatie
College van Bestuur, Raad van Toezicht
In het kort wordt Proceon Scholengroep als volgt bestuurd:
-
De directeuren zijn integraal verantwoordelijk voor hun scholen.
-
Het College van Bestuur (CvB) is integraal verantwoordelijk voor de organisatie en wordt hierbij ondersteund door het servicebureau en het secretariaat.
-
De Raad van Toezicht (RvT) houdt toezicht op en adviseert het CvB.
-
De gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR) adviseert de organisatie over het beleid van de stichting en heeft op een aantal terreinen instemmings- of adviesbevoegdheden.
-
Op schoolniveau vervult de medezeggenschapsraad (MR) deze rol.
-
Dhr. Herman Wiegeraad is de bestuurder van Proceon.
Strategisch beleid
In het strategisch beleid 2023-2027 staan de volgende strategische uitgangspunten:
o We bieden kwalitatief goed onderwijs dat gericht is op de brede ontwikkeling en de nieuwsgierigheid van kinderen stimuleert.
o We geven onderwijs dat kinderen voorbereidt op hun plek als wereldburger.
o We geven onderwijs vanuit de christelijke waarden met een open blik naar de wereld om ons heen.
o We geven onderwijs dat kinderen uitdaagt hun talenten te ontdekken en ontwikkelen.
o We geven onderwijs dat kinderen leert omgaan met een veranderende wereld.
Organogram
